65 de studenți ai FCIM-UTM au concurat în „Gestiunea bazelor de date”

65 de studenți din cadrul Departamentului Ingineria Software și Automatică (ISA), Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM), au participat la cea de-a IV-a ediție a concursului „Gestiunea Bazelor de Date”, desfășurat în format online pe platforma Microsoft TEAMS.

 

Participanții la concurs au fost salutați de către decanul FCIM, conf. univ., dr. Dumitru CIORBĂ, conf. univ., dr. Ion FIODOROV, șef Departament ISA, Dorian SARANCIUC, profesorul disciplinei „Baze de date”  și moderatorul concursului, care le-au dorit studenților mult succes, îndemnându-i să-și manifeste din plin ingeniozitatea, spiritul inventiv și imaginația creatoare, dar și cunoștințele și abilitățile de analiză, proiectare și gestiune a bazelor de date dobândite în cadrul cursurilor, dat fiind că această competiție în domeniul Bazelor de Date își propune să scoată în evidență creativitatea tehnică și spiritul lor de echipă.

Participanții la concurs – studenți ai programelor de studii „Tehnologia Informației” și „Securitatea informațională” – au avut sarcina de a elabora o bază de date Depozite bancare, care ar conține informații despre clienți, conturile curente și de depozit ale acestora, filialele în care sunt deschise conturile, condițiile de atragere a depozitelor și tipurile acestora, tranzacții bănești. La etapa I studenții urmau să proiecteze logic o Bază de date, colectând informațiile necesare și înregistrându-le în baza de date, divizându-le în tabele pe categorii (clienți, conturi, filiale), configurând relațiile dintre tabele, cu aplicarea regulilor de normalizare a datelor. La crearea tabelelor și definirea constrângerilor studenții urmau să utilizeze limbajul SQL, reprezentat într-un script unic cu comentarii,  după care să lanseze în execuție codul și să prezinte diagrama BD în date. Etapa a II-a a inclus 3 pași: administrarea Bazei de Date cu o creștere a fișierului primar de 2MB până la 500 MB și a logului de 2 MB până la 100MB; interogarea Bazei de Date, formulând în SQL 5 interogări, utilizând funcțiile de agregare, grupare, subinterogări și joinuri; efectuarea diverselor tranzacții – înregistrarea unui client nou, deschiderea unui cont curent și a unui cont de depozit, legat de cont; introducerea sumei de bani în cont; transferul banilor din contul curent în contul de depozit nou creat.

Divizați în 13 echipe, pe parcursul celor 8 ore de desfășurare a concursului, studenții au demonstrat că știu să lucreze în echipe, să formuleze și să repartizeze sarcini și să gestioneze eficient timpul în ceea ce privește proiectarea logică a bazei de date, crearea tabelelor și definirea constrângerilor de integritate, administrarea, interogarea și efectuarea tranzacțiilor în baza de date – abilități obținute pe parcursul studierii disciplinei „Baze de date”.

În urma prezentărilor și a deliberării asupra acestora, juriul constituit din Vitalie VALACHE, senior Data Consulter, și absolvenții UTM Alexandru FRECĂUȚAN, Data Consulter, ICS ENDAVA SRL; Iurii HOHAN, full stack engineer, Mixbook SRL; Boris GALCENCO, Data Sciense Team Lead, grupul de companii Mezellini, au desemnat câștigătorii.

Pe Locul I în competiție s-a situat echipa „sALTER mortale” (gr. TI-196) – Roman COVALI (căpitan), Nicolai SCURTU, Eduard ȚURCAN, Iana ZABOLOTNÎI, Alexei COZMA, căreia i-a revenit și Premiul mare – câte un voucher valoric de 1600 lei per fiecare membru al echipei din partea companiei „Endava” și câte un tricou oferit de compania „Mixbook”.

Locul II l-au împărțit echipele „SELECT us” (FAF-203) – Maria-Madalina UNGUREANU (căpitan), Irina TIORA, Marcel VLASENCO, Daniela AFTENI, Valeria DUBINA; și „DataPower” (gr. TI-195) – Valeriu POPA (căpitan), Dan ROTARU, Gheorghe ISAC, Ana GHERLAC, Cristian BORODIN; premii – câte 800 lei per fiecare membru al celor două echipe.

Pe Locul III s-au situat echipele „Ctrl+F5” (FAF-202) – Anastasia IAȚCO (căpitan), Iulia TARUS, Marius PURICI, Dan CEBAN, Victor BOTNARU;  „01jan70” (gr. SI-191, TI-193) – Cătălin MÎȚU (căpitan), Andrei PAVALACHI, Octavian MAGDEI, Alexandru PANCO, Alina ENACHE; „DBSM – DataBase Solution Makers”  (gr. TI-197, TI-196) – Nicolae ȘARAFUDINOV (căpitan), Nichita MACHEEV, Dmitrii ROMANENCO, Lucia NIGAI, Oleg BOGACI; premii – câte 500 lei per fiecare membru al celor trei echipe.

Totodată, studenții celor 6 echipe premiante au beneficiat de suveniruri cu simbolica companiei „Endava”.

Concursul a culminat cu o ședință la masa rotundă cu participarea membrilor juriului și a organizatorilor, care au dat o înaltă apreciere pregătirii studenților în materie de gestiune a Bazelor de Date și s-au arătat deschiși la un dialog eficient în continuare, stabilirea și valorificarea a noi relații de colaborare dintre companii, profesori și studenți în scopul asigurării unui transfer eficient de cunoștințe și experiență practică în domeniu.

Conducerea Facultății Calculatoare, Informatică şi Microelectronică și, în particular, a Departamentului Ingineria Software şi Automatică, exprimă sincere mulțumiri profesorilor disciplinei  „Baze de date” – Dorian SARANCIUC, Rodica BULAI, Octavian RĂDUCANU, Corina SCLIFOS, Sergiu SCROB, sponsorilor și partenerilor concursului – ICS ENDAVA SRL, Mixbook SRL, Mezellini, Universității Tehnice a Moldovei – pentru susținere, generozitate și contribuția adusă în organizarea cu succes a concursului.

 

Citeşte mai mult pe utm.md