CAPTURE THE FLAG – 2020

Studenții din cadrul programului de studii „Securitate informațională”, Departamentul Ingineria software și Automatică, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică au participat cu succes la Concursul studențesc de securitate cibernetică UTM-CTF, în format Capture the Flag (CTF).

Extinsă la nivel național, ediția din anul curent a concursului UTM-CTF/2020, cea de-a III-a, a implicat 22 de echipe formate din studenți și elevi ai instituțiilor de învățământ din Republica Moldova: UTM, USM, CEITI, CEEE, Liceul „Gh. Asachi”, Liceul „Orizont”. Alături de 64 de baieți au participat și 5 fete.

Echipa organizatorică Faceless a fost la înălțime. Studenții Mircea BULARGA, Andrei PAVALACHI (SI-191M), Ciprian ZARICIUC, Valeriu GARABA (SI-171), Alexandr DIMOGLO (SI-181) au pregătit o gamă largă de task-uri (17 flag-uri) bazate pe diferite teme ale Securității Informaționale.

Concurenţii au utilizat soluţii de conectare de la distanţă la o platformă informatică dedicată. Fiecare problemă rezolvată a adus un punctaj, iar după finalizarea probelor automat s-a generat un clasament al echipelor participante.

Finaliștii din acest an sunt:

Locul I – Imposters-UTM (Vladislav POLEVOI – SI-171, Daniel SPÎNU – SI-171, Vlad PLAMADEALA – SI-171, Veaceslav CIORNÎI – SI-171);

Locul II – AchibebaUSM (Alexandr IVANOV – IA-1802, Maxim ASTAHOV – IA-1802, Anastasia SMÎGALIOVA –  IA-1802, Ivan GARIUC – IA-1802);

Locul III – P3RF3XPL01TCEITI (Victor MOISA – W-1832, Cristian OANȚA – W-1831, Leonid JUC – B-2011, Iulia RUSSU – W-1831).

Cu cea mai mare recunoştinţă aducem mulţumiri partenerii concursului: Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC),  Codwer și Xontech, pentru activitatea de sponsorizare considerabilă. Considerăm acest fapt nu doar o acţiune de binefacere, dar şi o manifestare civică comună de sensibilizare a societăţii Republicii Moldova cu privire la securitatea cibernetică prin intermediul educației și al schimbului de bune practici. Sperăm la o conlucrare fructuoasă pe viitor în dezvoltarea eficientă a relaţiilor de parteneriat strategic a segmentului naţional de educaţie cu instituțiile publice și companiile din sectorul privat.

* * *

An de an, luna octombrie este dedicată Securității cibernetice. Luna europeană a securității cibernetice este o campanie anuală a Uniunii Europene menită să sensibilizeze cetățenii și organizațiile cu privire la securitatea cibernetică prin furnizarea de informații la zi din domeniul securității prin intermediul educației și al schimbului de bune practici.

Concursurile Capture the Flag (CTF) sunt modalități populare de a dezvolta cât mai mult cunoștințele și abilitățile practice de securitate prin rezolvarea unor provocări pe teme precum web, criptare, inversare, exploatare. CTF constă în găsirea unui număr anumit de coduri (flags) prin penetrarea unor aplicații web sau sisteme cu vulnerabilități induse. Flag-urile sau soluțiile care urmează să fie identificate în cadrul exercițiilor propuse este un cod unic care poate fi găsit atunci când se reușește  să fie rezolvate task-uile din concurs. Nu există o procedură standard pentru a le găsi,  este recomandat să se facă mai multe teste și să nu se limiteze gândirea pentru a le obține. Este important să înțelegeți dinamica acestui tip de concurs CTF și cum să rezolvați rapid provocările.

Competiția urmărește testarea creativității și a capacitații echipelor de elevi, studenți și masteranzi de a utiliza cunoștințe specifice pentru a gestiona probleme concrete de securitate cibernetică. Obiectivul principal constă în stimularea interesului participanților pentru problematica securității cibernetice și evaluarea capacitații acestora de a face față provocărilor de securitate cibernetică actuale.

 

Citeşte mai mult pe utm.md