Proiect realizat cu succes în parteneriat cu CRDF Global

În septembrie 2021 a fost finalizat cu success proiectul inițiat de CRDF Global, organizație independentă nonprofit din Statele Unite, susținut de Centrul de Cercetare și Instruire în domeniul Securității Cibernetice (CCISC) și Faculatatea  Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM.

Proiectul prevedea parcurgerea de către studenții și profesorii de la UTM a cursului ”Reguli de bază ale Securității Informatice”,  dezvoltat în parteneriat cu experți ucraineni la companii precum Ernst and Young (Y&E) și Technomatix (TMX). Acest curs a cuprins subiecte importante și actuale despre principalele amenințări din spațiul digital și metodele de protejare a datelor cu caracter personal, a dispozitivelor electronice și a resurselor  informaționale.

Conform datelor statistice, furnizate de către organizatori, cursul a fost parcurs cu succes de către 499 studenți și profesori de la UTM, care au primit și certificate internaționale.

Pe data de 22 septembrie a avut loc sesiunea Q&A (sesiune de întrebări răspunsuri) la care au participat 126 studenți. La întălnirea organizată de către directorul Centrului de Cercetare și Instruire în domeniul Securității Cibernetice, conf. univ. dr. Viorica Sudacevschi, au fost prezenți și reprezentanții CRDF Global Iryna Tsyvkovska, Project Lead și Tetiana Holovata, Project Associate, Ukraina.

Studenții au mulțumit pentru oportunitatea de a parcurge acest curs, și-au exprimat satisfacția față de conținutul cursului și au răspuns la mai multe întrebări adresate de către organizatori.

Studiind acest curs studenții au învățat multe lucruri utile: despre principalele amenințări din spațiul informațional, consecințele atacurilor rău intenționate, ce informații sunt obiectivul principal al hackerilor și de ce ar trebui protejate, cum poate fi realizată protecția datelor cu caracter personal și cum pot fi utilizate în siguranță dispozitivele electronice și resursele informaționale.

Studenții au menționat mai multe module din curs, care au prezentat pentru ei un interes deosebit. Modulul Utilizarea în siguranță a telefoanelor mobile a fost util, deoarece studenții au aflat care sunt amenințările la adresa suporturilor mobile, ce prejudicii pot fi cauzate dacă încalcă regulile de securitate atunci când utilizează telefonul și ce recomandări ar trebui să urmeze pentru a se proteja de hackeri. Din modulul Utilizarea sigură a calculatoarelor studenții au aflat ce cauzează apariția și răspândirea infracțiunilor informatice, ce prejudicii poate provoca o încălcare a regulilor de securitate atunci când folosesc un calculator. Modulul Siguranță în rețelele sociale a fost, de asemenea, foarte interesant, deoarece studenții au învățat multe lucruri noi despre confidențialitatea datelor personale și ce ar trebui să evite atunci când folosesc rețelele sociale. Un interes deosebit a prezentat modulul Tipuri de software rău intenționat, informațiile din acest modul au ajutat studenții să deosebească programele create de hackeri și să afle cât de multe daune acestea pot provoca.

Cursul rămâne deschis și în continuare pentru toți doritorii de la UTM care pot sa-l acceseze urmând link-ul  https://cybereducation.org/. După parcurgerea etapelor standard de înregistrare, e necesar de selectat  Technical University of Moldova/Universitatea Tehnică a Moldovei și una dintre facultățile UTM.