„Sistem de control al brațului în spațiu” – inovație marca „Circle” Student Club

Inspirați de către asist. univ., mag. Dumitru MORARU din cadrul Departamentului Ingineria Software și Automatică, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice a Moldovei, un grup de studenți ai programului de studiu „Automatică și informatică” de la FCIM și-au unit forțele și capacitățile pentru a-și dezvolta abilitățile de lucru în echipă în domeniul programare microcontrolere, module electronice incorporate, gândire inginerească etc. Așa a fost constituit Clubul studențesc CIRCLE.

 

Divizându-se în echipe, membrii Clubului și-au ales câte o temă pentru a o studia și implementa în realizări practice. În câteva săptămâni, au apărut și primele rezultate. Sub egida mentorului lor, Dumitru MORARU, studenții Iulia BERGHII, George POSTICA, Denis ȘEREMET au creat o interfață grafică în aplicația Labview cu denumirea „Sistem de control al brațului în spațiu”, care permite de a achiziționa, în timp real, datele traductorului #mpu6050.

MPU6050 este un giroscop cu 3 axe și un accelerometru cu 3 axe într-un singur pachet. Giroscopul măsoară viteza unghiulară de rotație în jurul axei, în mod convențional în °/s. Accelerometrul măsoară accelerația de-a lungul axei, convențional în m/s2. Amplasat în palma mâinii traductorul MPU6050 este un bun element de obținere a valorii setate pentru diferite sisteme automate ce pot fi conduse doar prin gesticulare, ca de exemplu: conducerea cu un robot mobil, conducerea unui braț robotizat cu mai multe grade de libertate etc.

Implementarea sistemului a constat din trei pași principali:

  1. Conectarea senzorului la placa #Arduino.
  2. Scrierea codului pentru placa Arduino.
  3. Crearea programului de recepție a datelor în pachetul de programe #Labview.

În următoarea etapă a proiectului studenții își propun să elaboreze o platformă mobilă cu 4 roți, care să fie condusă de către operator prin gesticularea mâinii.

Le dorim acestor studenți ingenioși, creativi, implicați și activi să cucerească noi culmi în calea lor spre succes!

Labor omnia vincit! – Efortul susținut cucerește orice culmi!

CIRCLE este parte componentă a proiectului „Curs de formare continuă Programare PLC” și a proiectului Dezvoltarea cursului „Automate programabile”, realizate cu sprijinul USAID și Guvernului Suediei în cadrul Tekwill Ambassadors Program, Uteach. 

Citeşte mai mult pe utm.md