UTM selectată în proiectul NATO „AMOXES”

În perioada de 12–15 decembrie 2019, o echipă de profesori titulari ai Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală (MIB) – prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN, directorul Centrului de Nanotehnologii și Nanosenzori, lect. univ. Nicolai ABABII și doctorandul Nicolae MAGARIU, care activează și în cadrul Centrului de Nanotehnologii și Nanosenzori, conf. univ. int., dr. Vasilii CREȚU, MIB, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei, au efectuat un schimb de experiență și perfecționareîn Italia, în cadrul proiectului NATO Science for Peace and Security (SPS) G5634 „Advanced Electro-Optical Chemical Sensors” AMOXES, https://amoxes.unibs.it la Universitatea din Brescia – Università degli Studi di Brescia.

Agenda vizitei a inclus discuții privind etapa inițială de cercetare în cadrul Proiectului AMOXES, în particular WP1, ceea ce include studierea unor subiecte comune de cercetare pentru realizarea scopului și sarcinilor proiectului, cum ar fi: necesitatea senzorilor chimici eficienți, portabili și a implementării platformelor în baza acestora pentru aplicații civile, industriale și de securitate; pregătirea nano-senzorilor chimici electro-optici noi; elaborarea dispozitivelor senzorice ce combină două principii de transducții diferite.

Profesorii noștri au efectuat și o vizită la Departamentul de Inginerie Informatică, care îmbină direcțiile de fizică aplicativă, teoretică, a senzorilor și informatica, inclusiv Centrul de cercetare interdisciplinară „Sensor Lab”, unde studenții și cercetătorii științifici din diferite țări își testează și implementează cunoștințele prin rezolvarea diferitelor probleme reale ale economiei/industriei țării, elaborând tehnologii, nanomateriale și dispozitive senzorice absolut noi sub îndrumarea profesorilor universitari responsabili de direcțiile respective, aplicându-le ulterior în industria țării.

Solicitat să se pronunțe asupra rezultatelor acestei vizite, lectorul universitar Nicolai ABABII a menționat:

– A fost o vizită extrem de fructuoasă și utilă. Universitatea din Brescia ne-a impresionat cu Laboratoarele „Sensor Lab” din cadrul Departamentului de Inginerie, condus de prof. univ., dr. hab, Elisabetta COMINI. Am rămas foarte impresionat de atmosfera de lucru, organizarea activității și echipamentele din – o varietate impresionantă de instalații și utilaje performante, utilizate în dezvoltarea și cercetarea senzorilor noi. Un mare plus îl acordăm și Universității-gazdă, în care la cele 3 cicluri își fac studiile atât cetățeni din Italia, cât și de peste hotare – peste 20 000 de studenți dornici de cunoștințe.

Doctorandul Nicolae MAGARIU a menționat în context că această vizită de lucru l-a orientat și motivat spre cercetarea de nivel înalt – o decizie luată pe fundalul atmosferei de lucru foarte dinamice care există în laboratoarele de elaborare și cercetare a senzorilor, dotate cu echipament ultra-performant pentru efectuarea tuturor măsurărilor necesare în domeniul proiectului dat. A specificat că se bucură nespus de posibilitatea de a participa ca bursier în acest proiect internațional în care sunt implicați numeroși tineri cercetători și doctoranzi sub îndrumarea unor savanți cu renume mondial și cercetători cu o experiență bogată în domeniu.

Conf. univ. int., dr. Vasilii CREȚU ne-a împărtășit impresiile privind buna organizare a procesului de educație universitară italiană, în particular în cadrul Centrului de cercetare științifică pe care l-a vizitat și care prezintă o structură bine închegată și relativ independentă, ce deține toate echipamentele, instalațiile și dispozitivele necesare pentru ciclul complet de sinteză a structurilor senzor și de cercetare a proprietăților senzoriale ale nanomaterialelor noi. De asemenea, s-a declarat impresionat de orașul Brescia și cultura multiseculară a acestuia.

 

Citește mai mult pe utm.md