DIPLOMAȚIA ÎN ACȚIUNE:AMBASADORUL EXTRAORDINAR ȘI PLENIPOTENȚIAR AL JAPONIEI ÎN RM VORBEȘTE DESPRE EVOLUȚIA GLOBALIZĂRII ÎNTR-O PRELEGERE DE EXCEPȚIE

Într-un moment în care lumea se confruntă cu schimbări rapide și transformări profunde în ceea ce privește relațiile internaționale și economice, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, Yoichiro IAMADA, aduce o contribuție semnificativă prin intermediul unei prelegeri publice deosebite ținute la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) a Universității Tehnice a Moldovei. Evenimentul, care marchează un pas important în relațiile diplomatice dintre cele două țări, a explorat subiectul „Globalizarea: Evoluție și Perspective”.
Oferind o analiză profundă a globalizării în prelegerea sa, ES, Ambasadorul Yoichiro IAMADA, a subliniat că globalizarea, ca fenomen, a devenit o realitate inevitabilă în societatea contemporană. De la schimburile comerciale și interacțiunile culturale până la dezvoltarea tehnologică și conectivitatea globală, aceasta a reconfigurat fundamental lumea în care trăim. Cu toate acestea, este un subiect care adesea incită la dezbateri aprinse și controverse. Ambasadorul nipon a adus în prim-plan o perspectivă interesantă asupra globalizării și a examinat modul în care aceasta a evoluat de-a lungul timpului.
De asemenea, domnul ambasador a făcut o prezentare a perspectivelor legate de globalizare: a vorbit despre impactul globalizării asupra economiilor, culturilor și societăților din întreaga lume; a explorat modul în care țările pot naviga în această lume interconectată pentru a-și asigura prosperitatea și securitatea națională; de asemenea, a abordat provocările și riscurile asociate cu acest proces, precum și eventualele soluții și posibilități.
Prelegerea publică ținută de către Ambasadorul Japoniei în Republica Moldova marchează un efort continuu de promovare a dialogului și a înțelegerii internaționale. De altfel, această prelegere ar putea fi calificată și ca o premieră în relațiile bilaterale, oferind o oportunitate inedită de învățare. Totodată, este și o posibilitate importantă de a examina în profunzime un subiect crucial în lumea actuală, aducând o nouă viziune, o nouă lumină asupra modului în care globalizarea continuă să schimbe lumea și să influențeze direcțiile viitoare ale cooperării internaționale.
Era și de așteptat entuziasmul cu care studenții au primit și aplaudat posibilitatea extraordinară a acestui dialog excepțional. Profund impresionați de tematica abordată, profunzimea mesajului, dar mai ales de posibilitatea de a dialoga cu o persoană de un asemenea rang, studenții s-au declarat încântați și au transmis un mesaj de mulțumire pentru pledoaria domnului ambasador, pentru sprijinul său în promovarea cunoașterii și înțelegerii globale și au subliniat beneficiile educației interculturale pe care o astfel de prelegere o aduce în campusul universitar.
Conf. univ., dr. Dumitru CIORBA, decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, gazda evenimentului, a declarat în context: „Sunt mândru că am avut posibilitatea să vi-l prezint pe domnul ambasador și să savurez, alături de voi, dragii mei studenți, această impresionantă prelegere despre globalizare, dar și despre cultura țării sale – Japonia. Cred că această lecție deschisă vă va ajuta să înțelegeți mai profund complexitatea globalizării și modul în care aceasta se reflectă în fiecare dintre noi.”
Evenimentul a fost, fără îndoială, un moment important pentru Universitatea Tehnică a Moldovei și a subliniat angajamentul comun de a promova învățarea și înțelegerea internațională într-o lume tot mai interconectată. Prezența ambasadorului nipon a adus o perspectivă valoroasă asupra globalizării și a inspirat studenții să exploreze mai adânc impactul acestui fenomen asupra lumii contemporane.

Citeşte mai mult pe www.utm.md