CEL MAI MARE MARATON DE CODING DIN REPUBLICA MOLDOVA, GĂZDUIT DE UNIVERSITATEA TEHNICĂ A MOLDOVEI

Viitorul durabil începe cu realitatea de astăzi, cu cea mai eficientă investiție pe termen lung, anume investiția în educație, în dezvoltarea potențialului tinerilor.  Angajându-se activ în susținerea educației de calitate, a inovației și pregătirea tinerilor pentru profesiile viitorului, UTM este un partener fidel, implicat și dedicat întru susținerea tuturor inițiativelor ce vizează dezvoltarea digitală și contribuie la progresul țării.

În ziua de 27 ianuarie a.c., UTM – Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a fost gazda Maratonului de Programarea Algoritmilor în C/C++, ediția a III-a, la care au participat peste 90 de elevi pasionați de matematică și informatică. Astfel, competiția a fost organizată simultan în Chișinău, pentru participanții din sudul și centrul țării, și la Bălți, pentru elevii din nordul Republicii Moldova.

Timp de 3 ore, tinerii au avut de rezolvat 4 probleme ce țin de activitatea umană cotidiană, socială, prin identificarea algoritmilor potriviți și scrierea soluției-cod în limbajele C/C++.

img 0835 lr

Prezent la eveniment, Dumitru CIORBĂ, conf. univ., dr., decan al Facultății de Calculatoare, Informatică și Microelectronică a venit cu un mesaj motivațional în cadrul acestui concurs semnificativ:

„Elevii de astăzi sunt viitorii studenți de mâine, iar Universitatea Tehnică a Moldovei este hotărâtă să îi susțină încă de pe băncile liceului. Competiția „Tekwill Junior Ambassadors”, organizată în parteneriat cu UTM, a reușit să atragă sute de studenți în ultimii trei ani. Scopul nostru comun este de a oferi elevilor perspective de viitor în domeniul tehnologiei și inovației, chiar aici, în țara noastră, și de a-i încuraja să-și urmeze pasiunile și să-și dezvolte abilitățile în acest domeniu. Felicităm toți participanții și ne dorim ca în 2025 să ne revedem pe holurile universităților, deja în calitate de studenți la Universitatea Tehnică a Moldovei.”

Activ și implicat, Ernest BÎTCA, lect. asist. în cadrul FCIM-UTM, Project Manager „Tekwill în Fiecare Școală”, a menționat:

„De-a lungul ultimilor 3 ani, proiectul „Tekwill în Fiecare Școală” a avut un impact semnificativ în dezvoltarea abilităților de programare ale elevilor din întreaga țară, încurajându-i să aleagă o carieră în domeniul IT. În fiecare an, Maratonul de programare atrage cei mai talentați elevi din diverse școli, care se confruntă cu provocări complexe de programare într-un interval de timp limitat. Această competiție reprezintă o oportunitate extraordinară pentru acești tineri, entuziaști de a-și demonstra abilitățile, de a învăța și de a-și depăși propriile limite.”

Scopul competiției este să ofere elevilor din întreaga țară o platformă excepțională, pentru a-și testa și îmbunătăți cunoștințele în domeniul IT, să descopere și să promoveze noile talente în programare. Competiția nu doar pregătește participanții pentru olimpiadele locale și naționale la informatică, ci și stimulează creativitatea și abilitățile de programare, contribuind la formarea viitoarelor generații de programatori din Republica Moldova.

img 0445 lr

În cadrul concursului au fost desemnați 25 de câștigători. Vezi lista completă aici.

La concurs au putut participa toți elevii care au studiat cursul de „Programarea Algoritmilor în C/C++” în cadrul proiectului „Tekwill în Fiecare Școală”, iar cei mai buni au fost selectați de un juriu profesionist, în funcție de punctajul acumulat. În decursul celor III ediții, la Maratonul de Programarea Algoritmilor în C/C++ au participat peste 600 de elevi din toată țară.

Maratonul de Programarea Algoritmilor în C/C++ este organizat în cadrul Competiției Naționale „Tekwill Junior Ambassadors”, găzduit de Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică – UTM, desfășurat în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, cu suportul financiar oferit de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova și Suedia.

Citeşte mai mult pe www.utm.md