CURS DE FORMARE CONTINUĂ PENTRU TINERII EUROPENI NEET

În perioada 18-26 mai, a.c., se desfășoară cursul de formare continuă pentru tinerii europeni NEETs „A digital wake-up for young NEETs” (O trezire digitală pentru tinerii NEETs), ceea ce reprezintă un curs de instruire pentru toți tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare implementat de Copernicus Berlin e.V., cu sprijinul Asociației PROJUVEN (KA1 Training Course, sub egida Erasmus+).

Acest curs de formare se desfășoară în Benalmádena (zona Málaga), Spania și în el sunt implicați 42 de tineri (20+), din 7 țări diferite (Germania, Danemarca, Italia, Bulgaria, Estonia, Cehia și Spania).

Copernicus Berlin e.V. (coordonator) este o organizație non-profit, înființată la Berlin, în anul 2000, care urmărește scopul de a oferi studenților talentați și implicați social din anumite regiuni (Europa de Est, Asia Centrală și țările caucaziene), o oportunitate de a-și crește performanța educațională și experiența profesională. În plus, organizația crește capacitatea de angajare a studenților prin îmbunătățirea calificărilor lor profesionale. Copernicus Berlin e.V. selectează studenți activi din punct de vedere social și lucrează pentru a le dezvolta în continuare gândirea critică și abilitățile analitice. Acest lucru le permite să aibă un impact eficient în sferele lor sociale.

Pentru a reduce șomajul în rândul tinerilor și găsirea de soluții prin care cât mai mulți tineri europeni să poată fi încadrați efectiv în câmpul muncii ce se află în centrul agendei politice a UE începând cu anul 2010, șeful serviciului relații internaționale din cadrul UTM, dna Cristina EFREMOV și domnul Alexandru COZLOVSCHI, student anul II, programul de studii „Informatica Aplicată”, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică au realizat training-uri pentru a-i ajuta pe tineri să facă primul pas în formarea educațională prin continuarea studiilor la universitate.

Instruirea realizată de doamna Cristina EFREMOV și-a propus să impulsioneze și să pregătească categoria de tineri NEET cu abilități, cunoștințe și competențe profesionale cu instrumente educaționale necesare pentru a alege o carieră de succes în inginerie la Universitatea Tehnică a Moldovei. O atenție deosebită este acordată dotării tinerilor din categoria NEET cu competențe TIC necesare, deoarece evoluțiile tehnologice în curs amenință să exacerbeze inegalitățile dintre cei cu și fără competențe digitale, afectând în special grupurile cele mai vulnerabile din societate.

Din perspectiva prezentării și diseminării informației Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) prezintă acel loc în care tinerii din cadrul NEET pot să se simtă ca acasă și pot să combine cu succes studiile de specialitate cu tradițiile și cultura altor țări, precum și să obțină ghidare în traiectoria profesională.