ȘCOALA DE VARĂ CYBERSECURITY DIN ESTONIA – O POVESTE DE SUCCES ȘI INOVAȚIE PENTRU STUDENȚII UTM
Te-ai întrebat vreodată cum să faci securitatea cibernetică atât eficientă, cât și distractivă? „Școala de vară din Tallinn”, Estonia răspunde perfect la această întrebare, unde 10 studenți entuziaști, de la Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), 8 studenți fiind de la Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică și 2 studenți de la Facultatea Electronică și Telecomunicații împreună cu profesorul lor, reprezentant Cybercor la „Școala de vară”, conf. univ., dr. PRISĂCARU Andrian, participă activ la o experiență educațională de neuitat, în perioada 07.07.2024-20.07.2024.
În inima digitalizării globale, Estonia se evidențiază ca un lider în domeniul securității cibernetice. Astfel, colaborarea dintre The Citadel și UTM la Școala de vară pe domeniul cybersecurity, la TalTech IT-teaduskond (School of IT), marchează un început promițător. Studenții au fost primiți cu căldură și entuziasm, având ocazia să exploreze campusul TalTech și orașul vechi din Tallinn, creând prietenii și amintiri de neuitat.
Prima săptămână de școală de vară a fost plină de activități interesante:
- Luni: Vizitarea campusului și explorarea orașului vechi din Tallinn.
- Marți: Prelegerea de securitate cibernetică susținută de Rain Ottis și un tur al Muzeului KGB.
- Miercuri: Discuții captivante despre securitatea cibernetică și relațiile internaționale cu dr. Adrian Venables și vizionarea filmului „Melchior the Apothecary”.
Toate aceste activități nu doar că sună promițător, dar și sunt mega interesante! Partea bună este că surprizele continuă. Ne mândrim cu studenții noștri, care demonstrează un interes deosebit și o implicare activă în toate activitățile, reflectând nivelul lor înalt de pregătire și dorința de a excela în acest domeniu vital. Astfel, parteneriatul cu TalTech și colaborarea cu profesioniști internaționali le oferă studenților oportunități inestimabile de învățare și dezvoltare.
În contextul agendei, prima prelegere introductivă din 9 iulie 2024, susținută de prof. Rain Ottis, a oferit studenților o privire aprofundată asupra aspectelor esențiale ale securității cibernetice, cum ar fi Identitatea (ID), Autentificarea și Autorizarea. Studenții au aflat despre cardul de identitate estonian, un simbol al digitalizării avansate, care include funcționalități precum rețeta electronică și accesul la serviciile guvernamentale, toate protejate prin criptografie avansată.
La cea de-a doua prelegere captivantă, „Estonian Cyber Security Since 2007”, participanții au fost informați despre atacurile DDoS din partea Federației Ruse și măsurile de securitate cibernetică implementate cu ajutorul NATO și UE. Această prelegere a subliniat importanța educației și pregătirii specialiștilor în securitatea cibernetică, un domeniu în care UTM excelează prin programele sale inovatoare.
Participarea Universității Tehnice a Moldovei la „Școala de vară din Tallinn”, Estonia este un exemplu clar al angajamentului instituției față de excelența în educație și inovație în domeniul securității cibernetice. Un pilon în acest sens îl reprezintă Institutul Naţional de Inovaţii în Securitatea Cibernetică „Cybercor”, rolul căruia este de a promova inovația și excelența în educația teoretică și practică, formând profesioniști pregătiți să răspundă provocărilor sectoriale. Prin modernizarea curriculei și dezvoltarea programelor de formare, Cybercor și UTM asigură o pregătire de top în domeniul securității cibernetice, contribuind la protejarea infrastructurii critice și fortificarea unei națiuni sănătoase cibernetic. Astfel, UTM continuă să joace un rol crucial în formarea specialiștilor în securitatea cibernetică, consolidând o comunitate globală mai sigură și mai bine protejată.
Participarea Republicii Moldova în cadrul „Școlii de vară din Tallinn” este finanțată cu ajutorul Centrului Estonian pentru Dezvoltare Internațională (ESTDEV).