STUDENȚII DMIB-FCIM-UTM AU CREAT ȘI DEZVOLTĂ UN ROBOT CE CONTRIBUIE LA VALORIFICAREA UNUI MEDIU CURAT

Cum văd și cum contribuie la valorificarea unui mediu curat, care înseamnă o viată sănătoasă, studenții din cadrul Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică a Universității Tehnice a Moldovei?

Constituind o echipă – „Luminița 777”, studenții Daniel ŢÎRCHE, Octavian SCRIPNIC și Tatiana MASLOVA, sub îndrumarea asistentului universitar Adrian BÎRNAZ, au elaborat un sistem mobil autonom, care acumulează informații despre starea mediului, fiind denumit sugestiv după scopul pe care și-l propune: „Un mediu curat – o viată sănătoasă”. Acesta este, de fapt, un robot înzestrat cu inteligență artificială, care, cu ajutorul unor senzori și a imaginilor captate de camera video, se deplasează de sine stătător prin zona prestabilită și colectează date despre starea mediului: umiditate, temperatură, lumină, calitatea aerului, având totodată capacitatea de a evita diferite obstacole. Toate aceste date sunt transmise și stocate pe un server.

Robotul (sistemul) respectiv poate fi util pentru monitorizarea siguranței mediului într-o încăpere (de exemplu, într-o seră), colectând și sistematizând parametrii necesari și înștiințând utilizatorul despre datele obținute, având și posibilitatea de elaborare a statisticilor pe baza datelor stocate pe server.

Această creație tehnică înzestrată cu inteligență artificială a fost deja înalt apreciată în cadrul celei de-a XI-a ediții a Concursului studențesc „Earth Rover: Innovation Challenge – 2022”, învrednicindu-se de Premiul II.

Cei trei studenți și profesorul lor își propun să dezvolte în continuare robotul elaborat, înzestrându-l cu noi calități și capacități demne de scopul atribuit: „Un mediu curat – o viată sănătoasă”.

 

Citește mai mult pe utm.md