Zilele ASTR la Chișinău, dedicate savantului septuagenar Ion BOSTAN

Astăzi îl omagiem pe academicianul Ion BOSTAN – septuagenarul care a dedicat Universității Tehnice a Moldovei aproape un pătrar de secol, răstimp în care s-a aflat la cârma acesteia, triplându-i numărul de studenți și de specialități, transformând această unică instituție de învățământ superior de profil ingineresc de la noi în cea mai mare și mai vizibilă universitate din sistemul educațional național. S-a retras de la timonă pentru a reveni la pasiunea vieții sale – cercetarea, o verigă prin care și-a făcut un nume sieși, UTM, dar și întregii țări.

Este o mare onoare să-l avem printre noi și să-i ascultăm prelegerile-istorii despre ce este știința și cum să te afirmi în cercetare, cum e să faci descoperiri care vizează lucrări de anvergură  pe fundul Oceanului Planetar sau de explorare a spațiului cosmic, fără să dispui de tehnologiile necesare, de exemplu. Sau cum o idee încolțită în timpul unui concert, transpusă cu un capăt de creion pe un colț de hârtie, avea să deschidă o nouă eră în domeniul științei, cea a transmisiilor planetare precesionale (TPP), al căror părinte-autor este recunoscut de o lume întreagă. E un subiect despre care ar putea vorbi ore și zile în șir, alegând să-și surprindă interlocutorul cu o întrebare de genul: cum să îmbinăm într-o singură transmisie mecanică posibilități cinematice cât mai extinse, capacitate portantă înaltă și randament mecanic major?

A fost invitat să ofere un răspuns la această întrebare și să vorbească despre dezvoltarea domeniului TPP – de la invenție la aplicații – într-o conferință internațională convocată cu ocazia omagierii sale de către Academia de Științe Tehnice din România (ASTR), eveniment cunoscut ca Zilele Academiei de Științe Tehnice din România. Ajunsă anul acesta la a XIV-a ediție, conferința și-a propus o temă foarte sugestivă: „Creativitatea în dezvoltarea societății contemporane”, prin care să sensibilizeze societatea în rolul pe care-l are creativitatea în perpetuarea civilizației umane. La idee a aderat cu bucurie și Asociația Generală a Inginerilor din România (AGIR), apoi și Academia de Științe a Moldovei (AȘM), astfel că evenimentul a atras savanți notorii atât de pe cele două maluri ale Prutului, cât și din diferite țări, agenda fiind extinsă pe două zile și incluzând o serie de lecturi academice: 7 comunicări în plen și alte 120 distribuite pe 7 secțiuni, precum și peste 20 de prezentări de postere divizate pe 4 secțiuni. De asemenea, au fost organizate două expoziții de carte tehnică a editurilor „AGIR”, București și „TENICA-INFO”, Chișinău, care s-au încununat cu o impresionantă lansare de carte a omagiatului evenimentului – „Transmisii planetare precesionale”, de Ion Bostan, în 2 volume.

 

Citește mai mult  utm.md