25 MARI REALIZĂRI ÎN CADRUL PROIECTELOR DE LICENȚĂ LA FCIM, „AUTOMATICĂ ȘI INFORMATICĂ”

În perioada 08-09 iunie 2022, studenții programului de studii „Automatică și Informatică” și-au prezentat proiectele de licență, acestea fiind înalt apreciate de Comisia de Licență (președinte: Simion BARANOV, doctor, șef direcție, Centrul de Știință și Inginerie „InformInstrument” SA).

În cele 25 de proiecte de licență prezentate studenții au demonstrat abilități de proiectare hardware și software a sistemelor automate de conducere cu diverse procese tehnice și tehnologice: de îmbuteliere cu apă potabilă în sticle de diferite volume, de cultivare a culturilor agricole în seră, de păstrare a strugurilor, de sortare a obiectelor tridimensionale în baza brațului robotic industrial ș.a. Au fost prezentate și proiecte de cercetare pe tematica ce ține de sinteza noilor algoritmi de conducere automată, inteligență artificială, vedere computerizată și cloud computing.

De asemenea, au fost dezvoltate și proiecte cu impact social, cum ar fi automatizarea unui cărucior pentru invalizi, sistem de acces securizat pentru o instituție medico-sanitară din Chișinău, sistem de conducere a automobilului cu ocolirea obstacolelor etc.

Comisia a dat o apreciere înaltă proiectului „Modelarea 3D a hematomei creierului  în baza datelor tomografice computerizate în timp real”, realizat sub egida medicului neurochirurg Anatolie GUMENIUC, care activează în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”. Proiectul dat a fost elaborat  de studenții  Artiom DIULIGHER și Pavel SĂU (conducător: acad., conf. univ. Anatolii BALABANOV) și presupune un impact considerabil în reducerea timpului necesar de planificare a intervenței chirurgicale, prin modelarea  3D a hematomiei creierului și identificarea locului optimal pentru intervenție.

Sincere felicitări programului de studii „Automatică și informatică” din cadrul FCIM-UTM și discipolilor săi merituoși! Mândri de voi! Mult succes în explorarea în continuare domeniului ingineresc, inclusiv în cadrul studiilor de Master la FCIM!

Citeşte mai mult pe www.utm.md