ABSOLVENȚII FACULTĂȚILOR DIN CAMPUSUL RÂȘCANI AL UTM ȘI-AU PRIMIT DIPLOMELE DE LICENȚĂ ÎN PREZENȚA PREȘEDINTEI RM MAIA SANDU ȘI A MINISTRULUI ANATOLIE TOPALĂ

Este o încununare fericită a studiilor superioare și un mare plus de încredere pentru accederea la următoarea treaptă universitară, cea de master, prezența primelor persoane ale statului, la ceremonia de înmânare a diplomelor de licență! Astăzi, de acest privilegiu și deosebită onoare a avut parte promoția anului 2022 a Universității Tehnice a Moldovei.

Organizată sub egida rectorului Universității Tehnice a Moldovei, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, ceremonia solemnă de înmânare a diplomelor de licență celor 831 de absolvenți ai programelor de studii din campusul universitar Râșcani al UTM s-a desfășurat în prezența Excelenței Sale, Președintei Republicii Moldova Maia SANDU, și a ministrului Educației și Cercetării, Anatolie TOPALĂ.

Cu această ocazie, Doamna Președintă a transmis un mesaj motivațional tinerilor ingineri, prin care și-a exprimat convingerea că ingineria este un domeniu de perspectivă în Republica Moldova.

– Avem planuri ambițioase de îmbunătățire a infrastructurii. Avem de construit poduri, drumuri, căi ferate, trebuie să facem tranziția la energia regenerabilă. Astăzi, o bună parte a vieții moderne se desfășoară online, iar fără specialiști buni în acest domeniu, nicio țară nu se poate integra în economia globală, nu poate funcționa în secolul 21, a subliniat Șefa statului.

D-sa i-a încurajat pe absolvenții UTM să muncească acasă, în Moldova, menționând că există zeci de domenii care pot fi o provocare pentru inovatori și care așteaptă soluții ingenioase, precum și companii care așteaptă minți creatoare și oferă salarii motivante: „Sunt convinsă că cererea pentru munca inginerilor va continua să crească, iar în Moldova vor exista numeroase oportunități de realizare profesională.”

Doamna Președintă a apreciat și faptul că Universitatea Tehnică a reușit, în ultimii ani, să îmbunătățească semnificativ condițiile și calitatea procesului de studii: „Faptul că mulți dintre absolvenții de astăzi au deja un loc de muncă este o dovadă clară în acest sens. Sunt lucruri care constituie o motivație puternică de inspirație pentru viitorii studenți la inginerie, care vor păși pragul UTM la toamnă – o școală puternică cu oportunități de viitor pe care și le dorește orice tânăr profesionist.”

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie TOPALĂ a menționat că fiecare universitate este definită de reușitele absolvenților ei, iar lista succeselor absolvenților Universității Tehnice a Moldovei este lungă – ingineri calificați, apreciați în lume, cercetători recunoscuți pe plan național și internațional, inventatori, oameni de afaceri de succes. Aceștia reprezintă rezultatul unui proces educațional riguros, în care se pune accent pe calitate, cercetare, dezvoltare și inovare. În acest context, ministrul a ținut să le mulțumească cadrelor științifico-didactice, dar și conducerii UTM, care se adaptează schimbărilor rapid și eficient, investind în cercetare, câștigând proiecte, promovând excelența, perseverând în a-și completa mereu cunoștințele, precum și părinților, membrilor familiilor absolvenților.

Mesaje de felicitare au adresat absolvenților și rectorul UTM Viorel BOSTAN, decanii facultăților, care i-au încredințat pe absolvenți că în față îi așteaptă lucruri frumoase, căci Inginerii Creează Viitorul, dorindu-le să dea dovadă de putere și curaj pentru a construi un viitor prosper și sigur aici, acasă, să contribuie la dezvoltarea țării și la transformarea acesteia într-un stat avansat tehnologic.

Cele mai emoționante discursuri au venit însă din partea profesorilor și părinților. Iar pentru că UTM le-a devenit o a doua casă, mulți  absolvenți și-au exprimat dorința de a-și continua studiile la Alma Mater, la ciclul II – Master.

Citește mai mult pe utm.md