Boris MIJA, student în anul I al FCIM-UTM – premiant al concursului național de eseuri „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”

Debutul anului universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei ne-a adus bucuria de a fi aplaudați de o țară întreagă pentru poziția civică și un mare drag de neam și țară, de care a dat dovadă unul din debutanții în studenți, care, iată, a făcut un pas cu dreptul în marea familie a UTM.

Este vorba de Boris MIJA, student în anul întâi al Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, care este unul dintre cei cinci câștigători ai concursului național de eseuri pe tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene?”, organizat de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova în contextul Marii dictări naționale de Ziua Limbii Române la Chișinău.

Absolvent al Liceului Teoretic Cotiujenii Mari, Șoldănești, proaspăt înmatriculat la UTM, Boris MIJA a reușit să impresioneze juriul concursului cu eseul său plin de pasiune și gândire profundă, reușind să îmbine armonios istoria, geografia și limba română, evidențiindu-și vastele cunoștințe în aceste domenii. Cu o expresivitate aparte, Boris a subliniat motivele pentru care Republica Moldova ar trebui să devină membră a Uniunii Europene. Una dintre principalele sale argumente a fost dorința ca țara noastră să devină parte a celei mai mari arene internaționale, a unui spațiu de cooperare și comercializare extins, ceea ce ar conduce la creșterea economiei și a PIB-ului. De asemenea, ar avea oportunitatea de a colabora cu diverse organizații din cadrul Uniunii Europene și de a împărți cultura autohtonă cu celelalte națiuni europene. A subliniat, de asemenea, că Uniunea Europeană este un loc al inovațiilor și tehnologiilor, unde tinerii talentați pot contribui la dezvoltarea societăților post-industriale. Aceasta ar putea descuraja exodul de intelect din Republica Moldova și ar încuraja tinerii să rămână în țară pentru a contribui la dezvoltarea sa.

Un exemplu concludent în acest sens este chiar el, Boris MIJA, tânărul olimpic de la Liceul Teoretic Cotiujenii Mari, Șoldănești, care în anul curent a obținut 10 pe linie la BAC, fiind de fapt și patriotul liceului pe care l-a absolvit, despre care spune că este un liceu foarte bun, care deține întâietatea în raion, având și profesori minunați, cărora le datorează succesul la studii, la examenele de BAC, dar și în plan civic și spiritual, fiindu-le recunoscător pentru contribuția la formarea sa.

Felicitări, Boris MIJA pentru premiul meritat și pentru angajamentul tău față de viitorul European al Republicii Moldova! Cu tineri ca tine, cu viziuni și convingeri europene, țara noastră are un viitor promițător în familia europeană!

În cadrul concursului, cele cinci lucrări premiante s-au bucurat de aprecieri pe măsură, premiile fiind înmânate de Președinta Republicii Moldova, Doamna Maia SANDU. Premiul mare a constat dintr-un voucher de 10.000 de lei de la Librarius și un voucher de 3.000 de lei de la Kaufland Moldova; iar celelalte 4 – din vouchere a câte 2.500 și 3000 de lei oferite de Librarius și Kaufland. Totodată, eseul care a obținut Premiul Mare a fost „dictarea națională” scrisă ulterior de cei peste 600 de participanți înscriși la competiția de cunoaștere a limbii române.