CERTIFICAREA PROFESORILOR UTM LA UC BERKELEY – PUNCT DE COTITURĂ ÎN DEZVOLTAREA PROGRAMELOR DE ANTREPRENORIAT PENTRU STUDENȚII UTM

În perioada 09 – 13 ianuarie 2023, o echipă formată din profesori ai UTM și USM, însoțită de membrii proiectului Tehnologiile Viitorului (FTA), a participat timp de 5 zile la Bootcamp-ul intensiv „Berkeley Method of Entrepreneurship” (BMoE), organizat de Centrul Sutardja pentru Antreprenoriat și Tehnologie (SCET) al Universității Berkeley din California, SUA, în cadrul proiectului FTA, finanțat de USAID și Suedia.
UTM a fost reprezentată de către rectorul, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN; conf. univ., dr. Dumitru CIORBA, decanul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică; conf. univ., dr. Nina PUȚUNTEAN, șefa Serviciului Relații Internaționale; conf. univ., dr. Rina ȚURCAN, șefa Departamentului Economie și Management; conf. univ., dr. Natalia BURLACU, șefa Programului Ingineria Software.
Experiența Universității Berkeley din California, SUA este una inedită în domeniul predării antreprenorialului și dezvoltării start-up-urilor, această universitate clasându-se în topurile internaționale. Tehnici interactive motivante, profesori și mentori cu experiență, fondatori, cofondatori și experți în crearea de start-up-uri la Silicon Valley, Business Angels și finanțatori, toate acestea formând un ecosistem antreprenorial cu caracter exclusiv, care asigură performanțe înalte.
Bootcamp-ul BMoE a fost organizat într-un ritm interactiv și dinamic de către Gigi WANG, membru SCET, directoare de program, care deține o expertiză și o experiență valoroasă în dezvoltarea start-up-urilor. La eveniment au participat studenți ai UC Berkeley, ghidați de mentori, start-up-eri, traineri și investitori profesioniști de talie mondială, care au asigurat un mediu de învățare productiv, inovativ, incitant, creând sinergii menite să cultive dezvoltarea spiritului antreprenorial, sprijinirea și motivarea tinerilor de a dezvolta idei inovatoare, de a crea noi întreprinderi cu echipe interculturale, interdisciplinare din întreaga lume.
Programul Bootcamp-ului, care facilitează învățarea multilaterală pentru crearea de noi întreprinderi, a inclus sesiuni de prelegeri și exerciții interactive bazate pe jocuri, fiind axat pe cele mai moderne abordări și metode privind formarea antreprenorilor globali în tehnologie și oferind o experiență de învățare antreprenorială globală, adaptată la realitățile existente.
În cadrul vizitei, delegația RM a avut oportunitatea unică, precum și deosebita plăcere de a se întâlni cu profesorul dr. Randy SCHEKMAN, savant cu renume mondial, laureat al Premiului Nobel pentru Medicină și Fiziologie pentru descoperirea mecanismului care reglează circulația veziculară în celule, cu rădăcini originare din Nordul Moldovei (Lipcani), care activează actualmente la Universitatea Berkeley. D-sa a menționat că planifică să viziteze țara noastră în acest an și, respectiv, să accepte invitația domnului rector Viorel BOSTAN de a ne onora cu prezența la UTM. Aceasta ar fi prin prima întoarcere a unui membru al familiei sale în decurs de aproximativ 100 de ani.
Experiența obținută în cadrul Bootcamp-ului BMoE organizat de SCET al Universității Berkeley, California, SUA urmează să fie implementată prin elaborarea cursurilor de antreprenoriat, inovații, management și start-up-uri, în parteneriat cu reprezentanții SCET, în beneficiul tuturor studenților UTM.

 

Citește mai mult pe utm.md