Delegația UTM în vizită la Universitatea din Strasbourg

În perioada 29 noiembrie – 4 decembrie 2021, o delegație a Universității Tehnice a Moldovei, constituită din  rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, însoțit de prorectorul informatizare, relația cu mediul socio-economic, imagine și comunicare, Dinu ȚURCANU, și șeful de program Filiera Francofonă „Informatica”, Daniela ISTRATI, efectuează o vizită de lucru la Institutul Universitar de Tehnologie „Louis Pasteur” din Schiltigheim, componentă a Universității din Strasbourg – UNISTRA.

 

Reprezentanții UTM au fost parte a unei delegații extinse a trei universități din Republica Moldova (UTM  Universitatea Tehnică a Moldovei, USM – Universitatea de Stat din Moldova și UASM – Universitatea Agrară de Stat din Moldova), cu care IUT a semnat acorduri de colaborare în cadrul proiectului ERASMUS+ MIC, domeniul principal abordat fiind dezvoltarea antreprenoriatului studențesc.

ERASMUS+ MIC este un program de dezvoltare a antreprenoriatului, mobilităților studențești și formare a personalului universitar din Republica Moldova.

Dispozitivul de mobilitate internațională a creditelor (MIC) al programului ERASMUS+ oferă posibilități de mobilitate pentru studenții și personalul universităților partenere, prin sejururi de studiu, misiuni de predare și formare. În acest context, reprezentanții celor trei universități din RM – UTM, USM, UASM, au studiat, pe durata unei săptămâni de aflare la Strasbourg, strategia elaborată de Unistra privind acțiunile de susținere pentru studenții interesați de un proiect de inițiere a unei afaceri.

Seminarul organizat pe acest subiect și-a propus transferul de cunoștințe și bune practici către universitățile din R. Moldova. Prezența celor mai înalți oficiali ai universității denotă un interes clar pentru dinamica antreprenorială. Oportunitățile oferite studenților de a-și construi viitorul profesional prin inițierea unei afaceri prezintă un interes primordial și pentru Moldova, care își va putea astfel consolida țesutul economic al IMM-urilor.

Programul acestei săptămâni a cuprins diverse activități, cum ar fi: o prezentare a sistemelor de sprijin pentru studenți în proiectul lor antreprenorial, a incubatorului de afaceri FabLab și o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor finanțatoare. Pe parcursul sesiunilor de lucru au avut loc schimburi și descoperiri de bune practici; vizita la Halle de Technologies a IUT Louis Pasteur, campusul de tehnologii medicale NEXTMED, Pôle Entreprenariat Unistra PEPITE ETENA, ACCRO, operator al economiei creative, ALSATECH, promotor al competiției «innovons ensemble», la Ruche à Projets al Școlii de Management Strasbourg,  BIOTECH LAB biotechnology fablab și BPI France, un reprezentant privilegiat în dezvoltarea startup-urilor.

Participarea Camerei de Comerț și Industrie Franța-Moldova consolidează credibilitatea proiectului. De asemenea, Agence Universitaire de la Francophonie a sprijinit această acțiune și își exprimă susținerea prin finanțarea acțiunilor de promovare a formării antreprenoriale în sectoarele francofone în cadrul universităților membre.

Această vizită are loc la invitația dlui Jean-Claude MILLION, profesor de antreprenoriat și management la IUT Louis Pasteur, dar și a președintelui Asociației Alsacia Moldova.