Educația digitală și siguranța online: o inițiativă remarcabilă a studenților FCIM-UTM pentru o generație conectată și protejată

Studenții Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei au lansat o inițiativă remarcabilă pentru a sensibiliza și informa elevii din școli despre siguranța pe online. Această acțiune susținută de cadrele didactice universitare a fost dedicată Zilei Internaționale a Siguranței pe Internet și a inclus o serie de activități educative desfășurate la două instituții de învățământ de prestigiu din Moldova: Gimnaziul cu profil teatral „Ion Luca Caragiale” din Chișinău și Școala primară „Ion Creangă” din Ialoveni.

Coordonate de către Svetlana COJOCARU, șefă-adjunctă a departamentului Ingineria Software și Automatică; Veronica ANDRIEVSCHI-BAGRIN, șefa programului de studii „Tehnologia informației” și Alina GAIDARJI, șefa programului de studii „Securitate informațională”, aceste activități au avut un impact semnificativ asupra elevilor.  Ei au apreciat  cunoștințele esențiale și instrumentele practice pe care le-au descoperit și care le vor permite să navigheze în siguranță în mediul online.

Studenții FCIM-UTM, Liviu Mihai ONCIOIU și Iulian INDOITU (gr. SI-231),  Ana PRODAN și Anastasia MIRON (gr. TI-216) și Nicolae PLAMADEALA (gr. TI-215) le-au vorbit elevilor despre navigarea sigură pe internet, prevenirea cyberbullyingului, protejarea datelor personale și riscurile asociate de navigarea pe rețelele sociale sau accesarea jocurilor online. Prin prezentări interactive și discuții deschise, au reușit să inspire și să motiveze elevii să adopte o atitudine responsabilă față de tehnologie.

Această inițiativă este un exemplu elocvent al implicării UTM în promovarea educației digitale și a siguranței online. Prin colaborarea între universitate, elevi și cadrele didactice, s-a creat o comunitate digitală mai sigură și mai informată, contribuind la formarea unei generații de utilizatori de internet mai conștienți și mai protejați. Este o dovadă că educația și responsabilitatea socială pot merge mână în mână, consolidând legătura dintre universitate și comunitate și oferind o bază solidă pentru o societate digitală mai sigură și mai incluzivă.