O nouă inițiativă: „Profesor de liceu pentru o zi”

Frumoasa inițiativă „Student pentru o zi”, desfășurată cu succes de Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, s-a transformat, iată, în „Profesor de liceu pentru o zi”. În anul curent, Facultatea Calculatoare, Informatică şi Microelectronică a fost cea care a „spart gheața” cu un prim eveniment de acest fel în contextul pregătirii Admiterii-2022.

 

Dat fiind că, în condițiile impuse de pandemie, elevii nu mai pot fi invitați în torente mari la UTM, profesorii universitari merg în licee și țin lecții demonstrative. Astfel se încearcă a le arăta viitorilor candidați la studii cât de vast, captivant și abil este domeniul ingineriei, dar și că… universitatea nu e o cetate ce nu poate fi urnită din loc, ci o instituție deschisă mereu în fața noilor provocări. Cel puțin, acesta este unul din multele atuuri ale Universității Tehnice a Moldovei!

Primele lecții în cadrul noii campanii „Profesor de liceu pentru o zi” au fost ținute de tânărul profesor al Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, lect. asist. Ernest BÎTCA, care, de altfel, a absolvit de curând această facultate. D-sa le-a predat elevilor claselor a XII-a ale Liceului Teoretic „Ion Creangă” din Chișinău două lecții de Informatică mai altfel, venind la tema „Recursia” cu multiple exemple vizuale de recursivitate, de definire simplă a unor funcții complexe, dar și cu activități practice captivante, cum ar fi scrierea unui cod etc. Liceenii au fost captivați să vadă un profesor cu doar câțiva ani mai mare ca ei, dar cu o pregătire și priză la public cum rar întâlnești.

Concluzia liceenilor a fost previzibilă: dacă așa se școlește la UTM, ei ar putea fi primii candidați la admiterea din vară, mite că și Liceul „Ion Creangă” se situează în preajma campusului universitar…