PRELEGERE PUBLICĂ LA UTM, SUSȚINUTĂ DE CĂTRE REPREZENTATUL CCTP, ÎN CONTEXTUL ZILELOR EUROPENE PRIVIND LUPTA ÎMPOTRIVA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
Traficul de persoane și sclavia sunt probleme grave care afectează omenirea în întreaga lume. Astfel, sensibilizarea tinerilor în legătură cu acest fenomen, cât și atenționarea asupra gradului ridicat de pericol social, constituie o prioritate pentru UTM și statul RM.
Astfel, în contextul Zilelor Europene privind Lupta împotriva Traficului de Ființe Umane, sub egida administrației UTM, în colaborare cu Inspectoratului Național de Investigații, a fost susținută prelegerea publică de către dl Alexei MACIUCA, comisar principal, Centrul de Combatere a Traficului de Persoane, scopul căreia fiind reducerea vulnerabilității grupurilor de risc la amenințările traficului de persoane.
Subliniind gravitatea acestui subiect, dl MACIUCA a menționat faptul că traficul de ființe umane este un fenomen complex, abordat din perspectiva criminalității organizate transnaționale, dar și o încălcare gravă a drepturilor omului, care în continuare afectează statele din întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, rămânând a fi o țară de origine, iar forma predominantă de exploatare a victimelor TFU o constituie la adulți (exploatarea prin muncă), la copii (exploatarea sexuală comercială).
Zonele de destinație împotriva TFU sunt clasice (mai puțin statele CSI, Orientul Mijlociu), și prioritar statele spațiului Uniunii Europene), ne-a informat dl MACIUCA.
Raportându-se la metodele de control ale victimelor în faza de exploatare, speakerul a enumerat cele mai des folosite tehnici, care au rămas neschimbate: datoria financiară fictivă, sechestrarea actelor de identitate, aplicarea violenței sau amenințarea cu violența a victimei sau a familiei, amenințarea predării către autoritățile țării în care se află victima în cazul șederii ilegale.
De asemenea, le-a explicat studenților faptul că traficul de ființe umane constituie o încălcare flagrantă a libertății și demnității omului, o formă gravă de infracțiune, o amenințare la securitatea şi dezvoltarea durabilă a societății, dar şi un pericol transnațional.
În context, reprezentantul CCTP a făcut referire la datele statistice ale MAI, potrivit cărora în ultimii ani se înregistrează o creștere îngrijorătoare a numărului de victime exploatate pe teritoriul țării şi în afara granițelor ei. În cadrul prelegerii, accentul a fost pus pe măsuri de prevenire și combatere asupra TFU, studenții fiind îndemnați ca în orice situație de risc să ceară ajutorul, apelând linia fierbinte, accesibilă 24 de ore, a Centrului de Combatere a Traficului de Persoane: +373(22) 254-998 și linia fierbinte națională a Centrului Internațional La Strada: 0 800 77777.
Cu grijă pentru ai noștri UTM-iști, anual marcăm evenimentele importante, care reprezintă o atenționare și aducere aminte la adresa vieții, sănătății și securității populației.
Prelegerea a fost ținută în fața a peste 700 de studenți, repartizați în șase aule din campusul Râșcani, Botanica și Mircești interconectate prin intermediul echipamentelor audio și video ultramoderne.
Instituită în anul 2007, ca urmare a recomandării Parlamentului European, precum şi a propunerii înaintate de către Comisia Europeană, Ziua Europeană de Luptă împotriva Traficului de Ființe Umane este marcată la data de 18 octombrie, al cărei rol este creşterea nivelului de conştientizare a populaţiei asupra acestui fenomen, stimularea comunicării şi interacțiunii între organizațiile care activează în acest domeniu.
Citește mai mult pe utm.md