PROGRAMMERS’ DAY – 2022

Și în anul curent, Ziua Programatorului – eveniment organizat tradițional de FAF ONG, cu începere din 10 septembrie până în a 256-a zi a anului – 13 septembrie (numărul 256 reprezentând un octet de opt biți, o valoare bine cunoscută pentru programatorii din întreaga lume) – a întrunit la TEKWILL numeroși studenți, programatori, designeri, profesioniști IT și amatori ai domeniului.

Agenda ediției din anul curent a evenimentului a inclus mai multe workshop-uri, quizuri, o conferință cu sesiuni Open Mic și muzică live. Pentru studenții Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică a UTM au fost 4 zile de neuitat, pe parcursul cărora, alături de colegi, profesori, mentori și speakeri, au acumulat noi cunoștințe și au descoperit experiențe prețioase trăite și dezvăluite de profesioniști în domeniu.

În cadrul workshop-urilor dedicate Zilei Programatorului speakerii au abordat tematici importante în domeniu:

 • Igor BARAN – BKPQP Team Lead la Allied Testing, a invitat studenții la un dialog pe tema “Performance testing and popular performance testing tools”;
 • Iulia PALII – Scrum Master la Pentalog, a propus spre examinare subiectul “The art of agile testing”;
 • Cristina SUCNER – Integration&VAS engineer la Orange Systems, s-a referit la “T-model of knowledge for programmers”.

Conferința care a încununat agenda dedicată Zilei Programatorului a inclus o sesiune de Open Mic, în cadrul căreia mai mulți speakerii, specialiști în domeniu  și-au împărtășit cunoștințele și experiența în domeniu, oferind sfaturi prețioase tinerilor care urmează să facă primii pași în carieră. Un interes deosebit a suscitat și mesajul rectorului UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, care a încurajat inițiativele studenților, îndemnându-i să fie perseverenți și să-și urmeze cu încredere visele.

Speakerii ediției din anul curent a evenimentului:

 • Ion TIHON, Team Coordinator, Orange Systems;
 • Mihail BURLAC, Practice Manager, Pentalog.
 • Marinela LUPUȘOR, Software Developer, Amdaris;
 • Vadim GUȚUL, Senior Full-Stack Engineer, Mixbook;
 • Nicolae GUDUMAC, CTO, Planable;
 • Dragoș STRĂINU, Senior Software Engineer, Planable;
 • Alexandr VDOVICENCO, asistent universitar, UTM;
 • Ana-Maria BRÎNZĂ, Data Product Manager, Extole;
 • Vasile PĂPĂLUȚĂ, General Director, Sigmoid, și Data Scientist, Feel IT Services;
 • Vladimir STOJOC, Data Scientist, Entagled AI.

Partenerii Premium ai evenimentului:

 • Orange Systems – hub-ul IT al Orange Moldova, unul dintre cele mai mari hub-uri IT din țară. Cu o echipă de peste 600 de angajați, este al doilea angajator pe piața Tehnologiilor Informaționale din Moldova, contribuind la dezvoltarea domeniul IT sub marca creativității, calității și competitivității, prin crearea de produse software proprii și centre locale de excelență.
 • Pentalog – companie franceză cu peste 1.500 de ingineri IT, 9 centre de producție și o comunitate de 400.000 de specialiști tech și digital, specializați în furnizarea de servicii și soluții digitale, oferind flexibilitate și agilitate pentru susținerea strategiilor de creștere și inovare a clienților săi.
 • Allied Testing – o firmă de top în QA și testare specializată, cu accent principal pe piețele de capital, tranzacționarea și industria financiară. De-a lungul anilor, se afirmă cu specialiști de marcă în managementul calității aplicațiilor.

Parteneri Supporter:

AMDARIS – compania ce furnizează soluții software remarcabile, investind continuu în dezvoltarea profesioniștilor săi,

MIXBOOK – o  companie originară din Silicon Valley, cu o vastă experiență în IT;

UTM – instituția ce lansează generații de ingineri care croiesc viitorul țării noastre.

FAF ONG transmite sincere felicitări tuturor participanților, mulțumindu-le pentru că an de an conferă un suflu nou, creativ evenimentului dedicat Zilei Programatorului.

Mulțumiri speciale au fost adresate și Centrului Tekwill, pentru spațiul oferit și crearea unei atmosfere de neuitat.

Evenimentele organizate în cadrul Zilei Programatorului-2022 pot fi urmărite pe rețelele de socializare ale FAF ONG – Facebook, InstagramLinkedin. Tot aici doritorii se pot familiariza și cu viitoarele evenimente destinate studenților UTM!