„Utilizarea Bazelor de Date în Data Analysis”: master-class marca MAIB la UTM-FCIM-DISA

În data de 24 aprilie, în cadrul disciplinei „Baze de Date”, studenții UTM-FCIM-DISA, anul III, programul de studii „Tehnologia Informației” (profesor – Dorian SARANCIUC) au avut ocazia de a participa la  un master-class de excepție, organizat de maib cu genericul „Utilizarea Bazelor de Date in Data Analysis”. Evenimentul a reunit 160 de studenți din 10 grupe academice, oferindu-le oportunitatea de a se familiariza cu cele mai noi tendințe din domeniul analizei datelor, din perspectiva uneia dintre cele mai importante instituții financiare din Moldova.

Echipa maib a fost constituită din patru specialiști de marcă: Ion MORARU – șef secție Sisteme Analitice și Baze de Date; Virgil VOLOȘIN – senior data engineer; Maxim CHIRIȚA – senior data analyst, Dumitru GÎRDEI – junior data analyst și student în anul IV în cadrul programului TI.

Evenimentul a explorat utilizarea bazelor de date structurate și nestructurate în analiza datelor, concentrându-se în special pe bazele de date MS SQL Server, o componentă importantă a curriculumului universitar. Prezentarea a ilustrat procesele de vizualizare și analiză a datelor utilizând PowerBI, un instrument de vârf în domeniu, cu dezvoltare continuă.

Unul dintre punctele centrale ale prezentării a fost rolul Business Intelligence (BI) în cadrul maib, evidențiind cum această tehnologie poate transforma modul în care instituția gestionează și valorifică datele. În contextul actual, unde volumul și complexitatea datelor sunt în creștere continuă, BI devine esențial pentru analiza detaliată și luarea deciziilor la nivel de top management.

Prezentarea a subliniat, de asemenea, rolul BI în consolidarea, curățarea și analiza diverselor tipuri de date, cum ar fi tranzacțiile, comportamentul clienților și riscurile asociate. S-a evidențiat, de asemenea, modul în care BI contribuie la inovarea produselor și serviciilor financiare, personalizarea ofertelor pentru clienți, gestionarea riscurilor bancare și optimizarea proceselor interne pentru reducerea costurilor și detectarea fraudelor financiare.

Beneficiile implementării BI sunt multiple și semnificative, incluzând creșterea eficienței operaționale, îmbunătățirea procesului decizional, o analiză mai profundă a clienților pentru o comunicare mai eficientă și o creștere a competitivității pe piață.

În segmentul final al prezentării, s-a discutat despre procesul ingineresc de transformare a datelor, evidențiind dezvoltarea ETL (Extract-Transform-Load) și interacțiunea cu datele pentru conversia acestora între baza de date și fișiere.

BC maib SA, prin departamentul său Sisteme Analitice și Baze de Date, a devenit un partener strategic al disciplinei „Baze de Date” de la DISA, implicându-se ani la rând în organizarea și susținerea evenimentelor din cadrul acestei discipline. Ion Moraru, absolvent UTM-FCIM-DISA, specialist cu o experiență impresionantă de peste 20 de ani în domeniul analizei datelor, contribuie personal la consolidarea acestor relații de colaborare. Ultimii doi ani, dl Moraru a fost membru al juriului la Conferința Științifică a Studenților, Masteranzilor și Doctoranzilor UTM, demonstrând astfel angajamentul său față de educație și dezvoltarea tinerilor profesioniști. De menționat este si activitatea de sponsorizare a acestor evenimente din partea maib.

În încheiere, organizatorii au mulțumit BC maib SA și vorbitorilor din cadrul evenimentului pentru oportunitatea oferită studenților de a se familiariza cu cele mai noi tendințe în organizarea și prelucrarea datelor aplicate în domeniul bancar. Evenimentul este organizat în cadrul parteneriatului între maib și UTM, programul activități educaționale și se încadrează perfect în activitatea de colaborare între părți pe domeniul curricular.

În luna mai, este planificat un alt eveniment în cadrul disciplinei BD – concursul studențesc „Gestiunea Bazelor de Date”, unde MAIB va continua să ofere sponsorizare și să fie reprezentată în juriu.