UTM DEȚINE ÎNTÂIETATEA PRINTRE UNIVERSITĂŢILE DIN RM, CONFORM RANKING WEB OF UNIVERSITIES (THE JANUARY EDITION, 2020.1.1)

Universitatea Tehnică a Moldovei este lider printre universitățile din Republica Moldova, conform ultimului raport (The January edition, 2020.1.1: http://webometrics.info/en/Europe/Moldova%2C%20Republic%20of?fbclid=IwAR1SH_wtygzZP9uBzmBkHJhhPdT8Tz9GCtfeveZuJyM_mRsxXQv5ileEtyA&sort=asc&order=World%20Rank) publicat de Ranking Web of Universities (Webometrics) la data de 28 ianuarie 2020, un top care analizează peste 28.000 de universități din întreaga lume, inclusiv instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova.

Potrivit raportului Webometrics, UTM se situează pe primul loc în Republica Moldova, pe locul 154 – în Europa Centrală și de Est, pe locul 838 – în Europa şi pe locul 2960 în lume.

Comparând datele prezentate în iulie 2019 de Webometrics, UTM a urcat în clasament de pe poziția 3344 pe locul 2960 în lume! Indicele de excelență în prezent având o valoare de 3304 – cel mai înalt dintre toate universitățile din Moldova, reprezentând calitatea articolelor științifice publicate în reviste internaționale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu. E o îmbunătățire considerabilă și o notă pe merit acordată UTM!

Indicatorii luați în calcul de Webometrics:

50% – vizibilitatea – numărul total de linkuri externe primite de domeniul web al Universității de la terțe părți;

5% – prezența online – poziția în motoarele de căutare şi vizibilitatea globală pe Internet;

10% – deschiderea – numărul total de documente publicate pe site-uri dedicate;

35% – excelența – calitatea articolelor științifice publicate în reviste internaționale cu impact ridicat, aflate în primele 10% cele mai citate într-un anumit domeniu.

Amintim că Universitatea Tehnică a Moldovei a înregistrat cel mai bun rezultat la capitolul evoluție, printre universitățile din țară, în topul mondial al universităților Ranking Web of Universities (Webometrics) publicat în iulie 2019. Atunci, în comparație cu luna ianuarie, UTM a urcat 77 de poziții în clasament, ocupând în iulie poziția 3344 în lista celor peste 28 de mii de universități din întreaga lume.

Actualmente, în clasamentul din ianuarie 2020, UTM a înregistrat un rezultat excepțional, urcând peste 350 de poziții în TOP-ul global. Este rezultatul evident al efortului consolidat depus de-a lungul ultimilor ani de comunitatea academică a Universității, conform Strategiei de dezvoltare instituțională promovată consecvent de către rectorul UTM, prof. univ., dr. hab. Viorel Bostan – un manager de top, care propulsează UTM printre cele mai prestigioase universități ale lumii.

Webometrics este un top realizat de Cybermetrics Lab, un grup de cercetare din cadrul Consiliului Superior pentru Cercetări Ştiinţifice din Spania, începând cu anul 2004. Ierarhizarea în cadrul acestui top se efectuează pe baza datelor web accesibile publicului, rezultatele fiind făcute publice în lunile ianuarie şi iulie, în fiecare an.

 

Citește mai mult pe utm.md