VERONICA ANDRIEVSCHI-BAGRIN: LEIPZIGUL, ORAȘUL CE POARTĂ NUMELE COPACILOR DE TEI – UN VIS ÎMPLINIT GRAȚIE ERASMUS+

Veronica ANDRIEVSCHI-BAGRIN, șef program „Tehnologii Informaționale” din cadrul FCIM, UTM, doctorandă, a efectuat în perioada 1 aprilie – 30 iunie 2022 un stagiu de mobilitate academică în cadrul proiectului ERASMUS+ la Universitatea din Leipzig, Germania. La revenire, și-a împărtășit impresiile, având un mesaj entuziasmant pentru toți cei care preconizează să meargă într-un stagiu de mobilitate: „Mobilitatea este o mare oportunitate! Chiar dacă presupune o anumită ieșire din zona de confort și timp petrecut la distanță de cei dragi, experiența și emoțiile trăite, dar mai ales cunoștințele acumulate și rezultatele obținute, cu siguranță merită tot efortul!”

– Nu mi-am imaginat vreodată că un stagiu de mobilitate poate fi atât de bogat în experiențe, cunoștințe, dezvoltare de competențe! Am avut privilegiul să frecventez lecții la două instituții înfrățite din orașul Leipzig: nemijlocit la Universitatea din Leipzig (Universität Leipzig), fondată în secolul al XV-lea, având actualmente un contingent de aproximativ 30000 de studenți; precum și la Institutul Max Planck pentru Matematică în Științe (MPI Mis – Max-Planck-Institut für Mathematik în den Naturwissenschaften), fondat în martie 1996, cuprinde secțiunile matematică și științe naturale ale Societății Max-Planck.

Am avut parte de cursuri, seminarii, conferințe și lecții opționale, precum Public Climate School. Sub egida dlui prof. dr. Max von RENESSE, conducătorul meu de mobilitate la Universitatea din Leipzig, în fiecare zi de joi frecventam seminarii de grup organizate pentru discipolii săi doctoranzi, în cadrul cărora erau prezentau lucrări, rezultate și discutam pe marginea cercetărilor curente. Am acumulat un bogat portofoliu de cunoștințe pentru viitoarea mea cercetare, dar și informații prețioase pentru a organiza și monitoriza procese de studii și învățare. Am crescut ca student, am evoluat ca doctorand și am analizat ca și cadru didactic. Aștept cu nerăbdare implementarea cunoștințelor în activitatea profesională din cadrul Universității Tehnice a Moldovei.

La Leipzig, organizarea vieții studențești este cât se poate de comodă. Studenții beneficiază de reduceri în cantinele universitare; transport gratuit; vizitarea muzeelor, parcurilor, monumentelor istorice la preț redus; evenimente și petreceri organizate atât în cadrul universității, cât și în campusul studențesc, care de altfel este o infrastructură independentă.

Leipzigul poartă numele copacilor de tei, este un oraș liniștit, plin de studenți și flori. Pur și simplu, te îndrăgostești de el, iar timpul petrecut aici cu siguranță nu poate fi dat uitării.

Oportunitatea oferită de guvernul German de a circula prin toată țara, nelimitat, la un preț de doar 9 euro pe lună, mi-a permis în zilele libere să vizitez orașele învecinate, precum Dresden, Potsdam, Cottbus pline de istorie, muzee și clădiri minunate. Aici aș menționa organizațiile predestinate studenților străini: WILMA Leipzig (fb) și Tutoren Studentenwerk Leipzig(fb) care postau și organizau regulat evenimente în weekend.

Cu profundă recunoștință țin să le mulțumesc coordonatorilor programului ERASMUS+, în special  doamnei prof. univ., dr. hab. Larisa BUGAIAN și întregii echipe de mobilitate academică, dlui conf. univ., dr. Dumitru CIORBĂ, dlui conf. univ., dr. Ion FIODOROV pentru acordarea de suport administrativ, precum și doamnei Alina TOFAN, coordonator proiecte la Moldova-Institut Leipzig. Violina POPOVICI – doctorandă UTM, Natalia MORARI – doctorandă UST, beneficiare de mobilitate academică ERASMUS+ 2020, 2021, au fost alături pentru a ne răspunde la orice întrebare, o susținere foarte prețioasă pentru un începător. De asemenea vreau să aduc mulțumiri copiilor mei care sunt atât de independenți și mă așteaptă cuminți acasă.

Recomand cu drag și acord suport consultativ pentru toți cei care doresc să beneficieze de un stagiu de mobilitate în cadrul programului ERASMUS+.