O NOUĂ LUCRARE MARCA UTM ÎN REVISTA ACS APPLIED MATERIALS AND INTERFACES CU FI 10.383

Profesorii Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Universitatea Tehnică a Moldovei mai fac un pas în față remarcându-se cu o nouă lucrare publicată în prestigioasa revistă științifică cu Factor de Impact 10.383 ACS Applied Materials and Interfaces  ,,Development of 2-in-1 Sensors for the Safety Assessment of Lithium-Ion Batteries via Early Detection of the Vapors Produced by the Electrolyte Solvents” („Elaborarea senzorilor 2-în-1 pentru evaluarea siguranței bateriilor litiu-ion prin detectarea timpurie a vaporilor produși de solvenții electroliți”).

Este vorba de renumita echipă de autori – prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN, lect. univ., drd. Nicolae MAGARIU, lect. univ., dr. Nicolai ABABII, în colaborare cu echipa prof. univ., dr. hab. Rainer Adelung din Germania și prof. univ., dr. hab. Nora H. de Leeuw din Olanda, care descriu elaborarea senzorilor noi în baza heterostructurilor CuO/Cu2O și TiO2/CuO/Cu2O.

În lucrare este prezentat modul în care pot fi utilizați senzorii respectivi pe baza conceptului doi în unul. La temperaturi mici senzorii sunt folosiți ca senzori de temperatură, iar la temperaturi mai mari de 200oC – și ca senzori ce permit detectarea vaporilor din componența bateriilor electrice care se folosesc pe scară largă în prezent de la biciclete până la automobile electrice.

Autorii menționează că folosirea heterostructurilor pe baza CuO/Cu2O permit detectarea vaporilor LiPF6 care sunt periculoși, chiar și la temperatura camerei, iar utilizarea heterostructurilor TiO2/CuO/Cu2O permite detectarea vaporilor C4H10O2, chiar și la concentrația mai mică de 1 ppm.

Drd. Nicolae MAGARIU, lector universitar, UTM:

– Cercetările efectuate împreună cu colegii de la prestigioase universități din Germania, Marea Britanie, Olanda au permis acumularea de noi cunoștințe despre elaborarea noilor structuri, heterostructuri și senzori care pot fi utilizați pentru detectarea compușilor volatili din componența bateriilor electrice, deoarece detectarea timpurie a scurgerilor de electroliți va permite mărirea siguranței bateriei în domeniile unde sunt utilizate și salvarea vieților umane.

Dr. Nicolai ABABII, lector universitar, UTM:

– Rezultatele prezentate în lucrare ne indică clar că este posibil de a obține senzori noi pentru detectarea concentrațiilor mici (sub 1 ppm) a vaporilor din componența bateriilor electrice, care au invadat prezentul nostru, prin metode simple de elaborare și cost-eficiente, ceea ce face mai sigură utilizarea acestora și protecția lor împotriva fugii termice (Thermal Runaway), dar și a exploziilor. Evident, automobilele electrice vor fi mult mai sigure după această invenție de rezonanță, la care a contribuit UTM.

Autorii aduc mulțumiri Grantului ANCD nr. 20.80009.5007.09 de la Universitatea Tehnică a Moldovei. Director de proiect: prof. univ., dr. hab. Viorel BOSTAN, rector UTM.

Profesorii UTM activează la Departamentul Microelectronică și Inginerie Biomedicală din cadrul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM) și transferă cunoștințele și experiența acumulată, zi de zi, în astfel de colaborări internaționale tinerilor studioși de la FCIM-UTM, ciclurile 1, 2 și 3, licență, masterat și doctorat, respectiv.

Departamentul Microelectronică și Inginerie Biomedicală, Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică se încadrează perfect în astfel de colaborări internaționale, deoarece asigură procesul educațional la trei programe de studii: Electronica Aplicată, EA, Microelectronica și Nanotehnologii, MN și la Inginerie Biomedicală, IBM, (ciclurile I și II) și la 5 specialități la ciclul 3 – doctorat. Tinerii studioși și curioși de a elabora sau cercetata astfel de dispozitive o pot face real la Centrul de Nanotehnologii și Nanosenzori, Departamentul MIB a UTM.

Referințe online:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsami.3c03564

https://pubs.acs.org/doi/pdf/10.1021/acsami.3c03564