RUBE GOLDBERG-2023: UN TRIUMF AL CREATIVITĂȚII TEHNICE A STUDENȚILOR UTM

Cinci echipe de tineri pasionați de creația tehnică și-au dat întâlnire la tradiționala competiție „Rube Goldberg”, desfășurată sub genericul „Agricultura sustenabilă”, cu suportul proiectului GreenSCI – „Știința verde în serviciul societății sănătoase”.

Timp de 10 zile, din 1 până în 10 septembrie 2023, echipele au elaborat conceptul unor mașini cu dimensiunile de până la 1.6m x 1.6m x 2m, cu o schemă concepută și confecționată după principiul modular, care să efectueze cel puțin 10 etape de transfer (noduri unice) în limita a  90-120 de secunde. Ieri, 13 septembrie, în cortul mare din Parcul-muzeu al tehnicii în aer liber al Universității Tehnice a Moldovei echipele și-au prezentat creațiile în fața juriului și a unui public select – a participanților la Conferința Internațională „Innovative Manufacturing Engineering & Energy”, organizată și găzduită de UTM.

Riguros și pedant, juriul a apreciat lucrările în baza unor criterii bine definite: derularea impecabilă a mașinii (fără intervenții); complexitatea mașinii; numărul de tipuri de energie folosite; aspectul estetic/design al mașinii; creativitatea soluțiilor utilizate; încadrarea în timpul specificat; prezentarea mașinii și descrierea funcționalității acesteia, considerând sarcina îndeplinită complet în cazul în care mașina își încheie etapele de transfer (nodurile) cu irigarea unei plante.

Cei mai ingenioși, dar și apreciați de către juriu și public au fost membrii echipei AC/DC a Facultății Energetică și Inginerie Electrică, care au acumulat punctajul maxim. Studenții Florin TESLARI (ISEM-201), Corneliu RĂILEANU (ISEM-2021), Valentin BÂNZARU (ISEM-201), Gheorghe SÂRBU (ISER-211), Ion CĂINĂREANU (ISER-221), Ciprian SAVCIUC (ISEM-231) i-au avut ca mentori pe Lucian GRUȘAC și Alexandru JALBĂ. Creația lor a fost apreciată drept „Cea mai bună mașină Rube Goldberg – 2023”, dar și cu medalii și diplome de gr. 1 și Premiul Mare în valoare de 2500 lei.

Locul II a revenit echipei Facultății Electronică și Telecomunicații, ai cărei membri – Igor FORTUNA (IMTC-201), Victor ZMUNCILĂ (IMTC-201), Victor SCLIFOS (IMTC-201), Marius GROSU (IMTC-221), Nicolae Fachira (IMTC-201), Vlad TROHIN (RST-221) – l-au avut în calitate de mentor pe dl Artur KAZAK. Mașinăria lor a fost apreciată cu medalii și diplome de gr. II și un premiu de 2000 de lei.

În lista învingătorilor s-a regăsit și echipa Facultății Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi, constituită din Piotr STRATIEV, Pavel CHIROVICI, Tatiana TIGANAS și Iulia CEBOTARI, mentor: Alexandru BUGA. Lor le-au revenit medalii și diplome de gr. III și un premiu în valoare de 1500 de lei.

Totodată, juriul a apreciat și efortul echipelor Facultății Construcții, Geodezie și Cadastru – Daniela BOGHIU, Vasile MUNTEAN, Cristina SÎNCHETRU, Vera SAMOIL, studenți ai gr. IGC-2303, având-o în calitate de mentor pe doamna Viorica ȚIBICHI, dar și Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică – „Electronics – the wizards of progress” – Adrian CHEPTENE (MN-221), Daniel GÎNU (MN-221), Serghei ANATI (IBM-211), Alexandr CHIRIAC (EA-231), Sergiu MALÎI (EA-231), mentor: Maxim CHIRIAC, cărora le-au revenit locurile IV și, respectiv, V.

Sincere felicitări, dragi tineri cu har pentru creația tehnică!

Citește mai mult pe utm.md