OLEG LUPAN: INVITAȚIE LA LECȚIA PUBLICĂ „NANOSENZORI ȘI SENZORI PE BAZĂ DE MATERIALE NANO-HETEROSTRUCTURATE PENTRU SIGURANȚĂ ȘI APLICAȚII BIOMEDICALE”

Pe 26 septembrie 2022, ora 15:00, în aula 3-3 Amdaris (str. Studenților 9/7, blocul de studii 3), prof. univ., dr. hab. Oleg LUPAN va ține  lecția publică „Nanosenzori și senzori pe bază de materiale nano-heterostructurate pentru siguranță și aplicații biomedicale”, cu transmisiune live, în cadrul căreia va prezenta cercetările realizate și rezultatele obținute cu susținerea financiară a proiectului NATO Science for Peace and Security Programme (SPS), grant G5634 “Advanced Electro-Optical Chemical Sensors” AMOXES.

Profesorul Lupan este șeful Departamentului Microelectronică și Inginerie Biomedicală, FCIM-UTM; profesor afiliat și/sau invitat la Centru Național Francez pentru Cercetări Științifice (Le Centre national de la recherche scientifique), Paris, Franța; Universitatea din Florida Centrala (University of Central Florida), SUA; Universitatea Christian Albrechts din Kiel (Christian-Albrechts-Universität zu Kiel), Germania, dar și unul dintre cei mai citați cercetători, potrivit Clasamentului mondial AD Scientific Index 2022.

Elaborarea nanosenzorilor multifuncționali pe baza nanomaterialelor avansate se află în centrul atenției comunității științifice și inginerești, fiind unul dintre segmentele de piață cu cea mai mare și cea mai rapidă evoluție și venituri depășind câteva trilioane de euro. Cercetarea științifică asupra nanomaterialelor heterostructurate contribuie la miniaturizarea și îmbunătățirea performanțelor senzorilor cu corp solid și a detectorilor de lumină/imagine existente, care sunt componentele cheie ale multor circuite electronice, optoelectronice, de siguranță și biomedicale. Nanodispozitivele pot îndeplini sarcini multiple, fiind foarte solicitate pentru dispozitive portabile inteligente cu dimensiuni mici (de exemplu, smartphone-uri cu senzori de mediu, siguranță sau biomedicali) și alte aplicații (de la stocarea de informații de mare capacitate până la detectarea biochimică, analiză chimică și biologică și astronomie), grație consumului redus de energie și performanțelor îmbunătățite.

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului Noaptea Cercetătorilor Europeni 2022-2023 (GA 101060678), finanțat de UE prin Programul Cadru Horizon Europe și își propune să sporească recunoașterea publică a științei, să promoveze tinerii cercetători și inovațiile sustenabile și să demonstreze impactul științei și inovațiilor asupra vieții cotidiene și bunăstării sociale.