PAS CU PAS SPRE VIITORUL DIGITAL: UN BOOTCAMP EXCEPȚIONAL ÎN SECURITATEA CIBERNETICĂ

Universitatea Tehnică a Moldovei mai face un pas spre Viitorul Digital prin organizarea unui BootCamp excepțional în Securitatea Cibernetică, organizat în colaborare cu compania CODWER și Facultatea Calculatoare, Informatică și Microelectronică (FCIM).

Evenimentul a adus împreună studenți și lideri de top din industrie – conf. univ., dr. Dinu ȚURCANU, director strategic al Institutului Național de Inovații în Securitatea Cibernetică „CYBERCOR” și prorector pentru Digitalizare al UTM; partenerul strategic CODWER, în persoana directorului Marius DUMITRAȘCU; directorul Agenției pentru Securitate Cibernetică (ASC), Mihai LUPAȘCU, precum și cadre academice de marcă precum conf. univ., dr. Dumitru CIORBĂ, decanul FCIM, Arina ALEXEI, doctor în domeniul Securității Informaționale, Olga JUMBEI de la Centrul de Excelență în Informatică și Tehnologii Informaționale. Cu toții și-au dedicat timpul să motiveze participanții prin propria experiență profesională, marcând un moment important în evoluția educației și pregătirii viitorului digital al Republicii Moldova.

sdi 7153 lr

În deschiderea evenimentului, amintindu-le studenților un celebru citat al lui Bruce Schneier, un „guru al securității”, care afirmă că „Securitatea este un proces, nu un produs”, domnul Dinu ȚURCANU a ținut să sublinieze: „Securitatea cibernetică este o activitate continuă, care necesită vigilență constantă”. În acest context, d-sa a ținut să le accentueze tinerilor că BootCamp-ul oferă o bază solidă de cunoștințe, dar este important ca ei să continue să învețe și să se adapteze la noile amenințări.

Un mesaj de susținere și încurajare a rostit și directorul ASC, Mihail LUPASCU: „Mă bucur să văd că UTM organizează evenimente dedicate securității cibernetice și încurajez tinerii să se implice activ în acest domeniu. Avem nevoie de specialiști talentați și dedicați pentru a ne proteja sistemele și infrastructura digitală. BootCamp-ul este o modalitate excelentă pentru studenți de a dobândi cunoștințele și abilitățile necesare pentru o carieră de succes în securitatea cibernetică.”

Prin lansarea unei platforme educaționale, BootCamp-ul a reprezentat o declarație de dedicație față de formarea specialiștilor în domeniu, subliniind importanța crescută a securității cibernetice în era digitală. Platforma educațională codwer.academy propune o serie de provocări – probleme de securitate informațională cu dificultate progresivă și identificarea de coduri (flags) prin penetrarea unor aplicații web sau sisteme cu vulnerabilități induse. Aceste exerciții contribuie la dezvoltarea competențelor tehnice ale studenților și le oferă o pregătire aprofundată pentru concursuri gen „Capture The Flag” (CTF), în cadrul cărora creativitatea, cunoștințele tehnice specifice și abilitățile practice primează în gestionarea problemelor legate de securitatea paginilor web, metodele de criptare, inversare și exploatare.

sdi 7206 lr

Evenimentul a fost un real succes, iar organizatorii și-au exprimat recunoștința față de parteneri pentru susținerea necondiționată și sprijinul continuu în promovarea și dezvoltarea activităților studențești în domeniul securității cibernetice.

BootCamp-ul și platforma educațională lansată reprezintă o contribuție importantă în crearea unei comunități puternice de specialiști în securitatea cibernetică – un domeniu de o importanță majoră în contextul actual. Acest eveniment demonstrează încă o dată dedicarea UTM de a oferi studenților o pregătire de excepție și de a-i dota cu abilitățile necesare pentru a fi competitivi pe piața muncii.

Citește mai mult pe utm.md