Vlad Kovalskii a inventat proteza dirijată cu puterea gândirii

Prin brațul protetic care poate citi impulsurile musculare, studentul Facultății Calculatoare, Informatică și Microelectronică, Vlad KOVALSKII, autorul invenției, își dorește să le facă viața mai ușoară oamenilor care nu au mâini. Dirijată cu ajutorul unei brățări speciale care se îmbracă pe partea membrului rămas, proteza poate fi pusă în funcțiune la fiecare contracție a mușchilor. 

Unicitatea invenției rezidă în faptul că persoana care o îmbracă, poate controla degetele brațului artificial cu puterea gândirii. Procesul de gestionare a protezei este facilitat de o brățară specială. Pentru ca brațul protetic să se miște, persoana trebuie să-și focalizeze bine atenția și gândurile. „Mult contează starea de spirit a persoanei. De exemplu, ea trebuie să-și imagineze clar mișcările degetelor.”

Vlad a dezvoltat și un program de instruire. Pentru fiecare persoană, proteza este configurată individual. Brațul protetic poate mișca fiecare deget în mod separat sau chiar două degete în același timp. Cu ajutorul brațului, persoana poate cu ușurință  să țină în mână un telefon mobil, de exemplu.

Proteza e confecționată din plastic organic și ușor, iar în interior are cinci motoare și o placă, reprezentând creierul acesteia. Poate fi tipărită timp de 20 de ore la o imprimantă 3D. Totuși, după cum spune Vlad, aceasta este doar o versiune demo și intenționează să dezvolte în viitor mai multe funcționalități ale acesteia.

Proteza trebuie să fie similară în proporție de 90% cu cea a unui om, iar studentul își dorește ca aceasta să fie de calitate, dar și la un preț accesibil. „Proiectul trebuie îmbunătățit și în viitor l-am putea implementa într-o mini-producție, pentru că există oameni în Moldova care au nevoie de această invenție, și nu numai în Moldova”, afirmă prof. univ., dr. Victor ȘONTEA, șef Departament Microelectronică și Inginerie Biomedicală, FCIM. În Moldova, aproximativ 250 de persoane au nevoie de o proteză de mână.

Deși a fost deja premiată la importante foruri internaționale de profil, între care și Expoziția Internațională Specializată (EIS) „INFOINVENT-2019”, unde a obținut Medalia de aur a EIS și Premiul Special al Asociației Tehnologiilor Alternative, Sibiu, Vlad intenționează să-și dezvolte invenția până în luna mai a anului viitor, când o va prezenta în calitate de teză la universitate.

Citește mai mult pe utm.md